Dovolená na lodi. Jak vlastně probíhá?

Rádi byste si letos poprvé pronajali jachtu, ale nevíte, jak přesně taková dovolená probíhá? Co všechno na vás čeká, na co se připravit? Právě pro úplné jachtařské začátečníky jsme připravili následující článek. Odpoví vám na vše, co jste kdy chtěli vědět, ale báli jste se zeptat:-).

Tým Umbrella Yacht   |   12. 3. 2018

Ať už se na moře chystáte jen ve dvou, nebo jste čtyř-, šesti- nebo i čtrnáctičlenná parta, prvním krokem je výběr vhodné lodi. Naši zaměstnanci vám s ním samozřejmě rádi pomohou. Zásadní otázka zní: plachetnice, nebo katamarán?

Pronájem plachetnice je levnější, ušetříte i za poplatky za kotvení (platí se ve většině marin, v nichž budete během cesty kotvit). Protože má ale jen jeden trup, obvykle není tak prostorná a pohodlná – i když samozřejmě existují výjimky. Pronájem katamaránu je dražší, ale zase je v něm díky dvěma trupům mnohem víc místa (má i prostornější venkovní posezení) a při plavbě se tak nenaklání. Když to shrneme – pro rodinu s dětmi je určitě lepší katamarán, parta přátel, kteří si chtějí užít jachting, se bude víc bavit na plachetnici.

A pak je tu další volba – plachty, nebo motorová loď? Plavba na plachetnici je levnější. Hlavně při delších trasách významně ušetříte za palivo (taková plavba je pak samozřejmě i ekologičtější). Řízení a obsluha motorové lodi je oproti tomu snazší a nevyžaduje tolik znalostí a zkušeností. Navíc s motorovou jachtou či katamaránem můžete denně ujet delší vzdálenost. Motorová loď se na rozdíl od plachetnice nenaklání a lépe se s ní manévruje v marině, bývá i luxusněji vybavená.

alt_text_here

Jakou loď vybrat? Katamarán se méně houpe, plachetnice nabízí sportovnější plavbu!

 

Jak jsou lodě vybavené?

Rádi vám ukážeme fotky lodí, které by mohly splnit vaše představy, případně videa. Popíšeme, co všechno je na lodi k dispozici (od grilu či výrobníku ledu na palubě přes vybavení kuchyně až po vybavení na vodní sporty). Vysvětlíme vám, jak vypadají dvoumístné kabiny (mají vlastní koupelny a vybavením jsou srovnatelné s hotelovými pokoji), i jaké úložné prostory pro vaše věci jsou v kabinách k dispozici. Také vám poradíme, co a jak si sbalit (doporučení si ostatně můžete přečíst i v našem článku Co si sbalit na loď? A které věci je lepší nechat doma?).

Dozvíte se také, jak vypadají společné prostory (salon, kuchyně i paluby), co všechno je na nich k dispozici, kde můžete během plavby relaxovat, zda má jachta koupací plošinu a podobně.

 

Vyplouvá se v sobotu

Loď si můžete pronajmout bez kapitána (pokud někdo z vaší společnosti vlastní kapitánský průkaz), případně vás může doprovázet náš profesionální kapitán, který hovoří česky. Výjimku tvoří plachetnice delší než 17 metrů a katamarány delší než 15 metrů – ty si lze pronajmout pouze s profesionálním kapitánem. Na přání vám mohou být k dispozici i kuchař či hosteska. Ti se pak postarají o všechny detaily související s cestou, takže vy budete mít dost času si svou dovolenou opravdu užít.

Jachty vyplouvají vždy v sobotu. Přepravu z letiště do mariny, v níž kotví vaše loď, vám rádi zajistíme, stejně jako vám můžeme zprostředkovat výhodné letenky. Na místo vyplutí se samozřejmě můžete dopravit i sami, například vlastním autem, pokud třeba trávíte v oblasti delší čas.

Před vyplutím se na loď nakoupí zásoby jídla a pití, kapitán natankuje a můžete vyrazit! Vaše představy o tom, kam chcete plout, bude samozřejmě znát kapitán předem – ale stejně tak si podrobnosti cesty můžete naplánovat až s ním na místě. Naši kapitáni jsou zkušení námořníci, kteří vám rádi poradí, kudy plout, jaké ostrovy a zátoky navštívit, na jakých plážích se vám bude líbit či kde se skvěle šnorchluje nebo potápí.

alt_text_here

Dovolená na jachtě, to je především svoboda, pohodlí, soukromí a spousta zábavy

 

Svoboda a pestrost

Přes den si pak budete užívat jachtaření během plaveb mezi jednotlivými ostrovy, přičemž můžete kdykoli zakotvit v některé ze zátok a nechat se člunem odvézt na pláž. A tam se koupat, opalovat, věnovat se potápění, paddleboardu nebo si třeba půjčit kola a projet se po pevnině. Na noc pak kapitán zakotví loď v marině, zátoce nebo u městského mola a vy se můžete projít městem nebo vesnicí, u nichž kotvíte, dát si večeři nebo se zajít pobavit do místních barů.

Pánem své lodi jste celou dobu vy. Představte si, že se každý den můžete vykoupat na jiné pláži, projít se po jiném ostrově, prozkoumat jiné městečko. A přitom se nemusíte nikam stěhovat – veškeré zázemí na vás bude čekat na lodi, která bude kotvit opodál. Navíc si můžete užívat soukromí, které je v hotelech nemyslitelné – můžete si vybírat pláže, na nichž bude kromě vás maximálně pár dalších lidí, žádné masy turistů, anebo si taky klidně jen celý den skákat šipky z lodi.

alt_text_here

Koupat se kdekoli, a hlavně kdykoli chcete? Ale prosím, žádný problém!

 

Kam vyrazit? Kamkoli chcete!

Během plavby poznáte místa, která byste při klasické dovolené neměli šanci vidět. Čeká na vás nejen krásná příroda, polozapomenuté rybářské vesničky a dechberoucí zátoky, ale i lokální jídlo, pití, místní lidé a jejich kultura. Byli jste v Chorvatsku už mockrát? Věřte nám, tentokrát to bude jiné! A pokud se rozhodnete strávit večer na osvětlené lodi, ujišťujeme vás, že to budou večery, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

Pokud přemýšlíte o tom, zda je taková dovolená vhodná i pro rodinu s dětmi, přečtěte si náš článek o 5 důvodech, proč vyrazit na jachtu s dětmi. Uvidíte, že tahle dovolená děti rozhodně bavit bude.  A jestli nemáte jasno v tom, kam vyrazit (někam do Evropy, do Karibiku, nebo třeba na Bali?), mrkněte se na náš blog. Pravidelně na něm publikujeme články o místech, kam s námi můžete vyrazit – možná tam najdete tu správnou inspiraci. A pokud ne, naši zaměstnanci vám samozřejmě s výběrem té správné destinace rádi poradí.

Dovolená na lodi se nedá popsat slovy. Musíte ji zažít, abyste pochopili, o co jste dosud přicházeli. Skrývá ale také jedno nebezpečí – žádnou jinou dovolenou už totiž nebudete chtít!

Foto: archiv Umbrella Yacht

 

Chcete s námi vyrazit na loď? Napište nám!

Přečíst více článků