Co si sbalit na loď? A které věci je lepší nechat doma?

Sbalit si zavazadlo na týdenní plavbu na jachtě je přece jen trošku jiné než sbalit si kufr na prázdniny suchozemské – obzvlášť, pokud to děláte poprvé. Ale nemějte strach! Sestavili jsme pro vás průvodce, díky kterému nejen nic nezapomenete, ale také s sebou nepotáhnete žádné zbytečnosti, které byste pak měli chuť hodit přes palubu :-)

Tým Umbrella Yacht   |   13. 11. 2017

Kde s balením začít? U samotného zavazadla! V prvé řadě zapomeňte na těžké kufry. Mějte na paměti, že v kabinách většinou nebývá moc místa, a navíc těžký kufr může poškrábat dřevěné podlahy lodě či obložení palub. Ideální je lehká sportovní taška nebo větší batoh – až je vybalíte, snadno je složíte do skříňky v kajutě a nebudou vám pak celý týden ubírat vzácný prostor.

 

Oblečení: Žádné těžké materiály

Na vlnu nebo džínovinu raději zapomeňte – jsou těžší, obzvlášť když se namočí. Sestavili jsme pro vás přehledný seznam kousků, které by ve vašem zavazadle neměly chybět.  Záleží samozřejmě i na vašich plánech. Převažují v nich toulky po plážích? Pak si vystačíte s jedněmi šaty či kalhotami a košilí na případné večeře v restauraci. Míříte do italských městeček? Uberte na plážových šatech či tričkách a přidejte nějaké svršky do společnosti.

Ženy (na týden): Plavky (přibalte jich víc, budete v nich v podstatě žít!), 4-5 lehké šaty, 1 sarong, plážový kaftan nebo lehké zavinovací šaty, 1 outfit na večer, několik tílek a triček (vezměte i jedno s dlouhým rukávem – hodí se jako ochrana před sluncem nebo když se ochladí), 2 šortky, 1 legíny nebo lehké kalhoty, lehké pyžamo, spodní prádlo, ponožky, 1 svetr, 1 lehkou bundu, 2 plážové ručníky, 1 boty na loď, 1 sandály nebo žabky (případně ještě tenisky na pevninu), klobouk nebo kšiltovku, sluneční brýle, případně boty do vody

Muži: Několik triček, polokošil nebo lehkých košil (opět myslete i na dlouhý rukáv), plavky (raději dvoje), 2 kraťasy, 1 kalhoty, lehké pyžamo, spodní prádlo, ponožky, 1 svetr, 1 lehkou bundu, 2 plážové ručníky, 1 boty na loď, 1 boty na pevninu, klobouk nebo kšiltovku, sluneční brýle, případně boty do vody

alt_text_here

 

Toaletní potřeby:  Hlavně ochranné faktory!  

Náš tip – závěsná toaletní taška! Do kajuty je ideální, opět vám totiž ušetří cenný prostor.

Ženy: Voděodolný make-up (většinou postačí řasenka), malá balení sprchového gelu, šamponu a kondicionéru, čisticí ubrousky, opalovací krém (vyhněte se těm na olejové bázi, mohou zašpinit palubu i plátěná lehátka a polštáře), hydratační krém nebo krém po opalování, balzám na rty s ochranným faktorem, kartáček na zuby a pasta, deodorant, kartáč na vlasy, případně gumičky a sponky

Muži: Malá balení sprchového gelu, šamponu a kondicionéru, opalovací krém, hydratační krém nebo krém po opalování, balzám na rty s ochranným faktorem, kartáček na zuby a pasta, deodorant

 

Pár důležitých nezbytností:

Bude se hodit: Léky na případnou mořskou nemoc. Kamery, GoPro, mobil či počítač. Kabely, nabíječky a adaptéry. Knížku pro volné chvilky. Sluchátka. Karty, šachy nebo svou oblíbenou hru. Repelent. Slovník, průvodce. Případně léky, které užíváte (například antikoncepci).

alt_text_here

 

Nezapomeňte dokumenty!

Máte sbalené platné cestovní pasy, víza, cestovní pojištění, potvrzení o rezervaci lodi, platební karty a peníze? V pořádku:-)

 

Co rozhodně nebalit?

Kromě těžkého oblečení to moc nepřehánějte ani s vysokými podpatky a dražšími šperky – nezapomeňte, že je využijete jen při procházkách po souši a návštěvách restaurací či obchodů, s palubou si podpatky vážně nerozumí a šperky byste tam mohli poztrácet.

 

Co na vás čeká na lodi?

Každá loď nabízí jiné služby, ale většinou tu najdete veškeré sportovní potřeby, samozřejmě lékárničku s první pomocí, ložní prádlo, přikrývky i ručníky, vybavení pro šnorchlování či potápění, mapy a průvodce i veškeré kuchyňské potřeby.

A to nejdůležitější na závěr: V žádném případě si nezapomeňte přibalit dobrou náladu!

Foto: Shutterstock.com

Přečíst více článků