Na nudu zapomeňte aneb Co všechno můžete prožít během dovolené na lodi?

Přemýšlíte o dovolené s přáteli nebo rodinou na jachtě. A v hlavě vám neodbytně víří otázka – nebudu se za pár dní nudit? Vždyť budu týden (nebo dva) na jedné lodi, s těmi samými lidmi. Co vlastně můžu během takové dovolené podniknout, tedy kromě odpočívání a opalování se? V našem dnešním článku vám ukážeme, že dělat toho můžete spoustu! Jediné, co vás nečeká, je nuda.

Tým Umbrella Yacht   |   27. 7. 2020

Důležité informace o tom, co plavba na lodi obnáší, jsme pro vás shrnuli v článku Dovolená na lodi. Jak vlastně probíhá? Dozvíte se v něm, jakou si vybrat loď, jestli plachetnici, nebo katamarán, případně zda zvolit plachty, či motorovou jachtu. Popsali jsme vám, jak prostorné a pohodlné jsou jednotlivé lodě, jak jsou vybavené, kolik zaplatíte za kotvení, jakou vzdálenost denně ujedete i kolik vás bude stát palivo. Probrali jsme i najmutí posádky, doby odjezdů a dopravu do marín. Pokud jste ale úplný jachtařský začátečník, možná ve vás hlodá otázka – co budu na té lodi celý den dělat? Tady je naše odpověď!

 

Poznáte ta nejkrásnější místa

Jednou z největších výhod plavby na lodi je svoboda – sami si zvolíte, jaké ostrovy chcete vidět, ve které zátoce zakotvíte a na jakých plážích se budete koupat. Skvělými pomocníky jsou v tomto směru naši zkušení kapitáni, kteří mají v zásobě spoustu tipů na ta nejhezčí místa. Během týdenní dovolené na jachtě toho ale můžete dělat mnohem víc.

Představte si, že den zahájíte cvičením jógy na přídi lodi, během něhož vám bude dělat společnost nádherný východ slunce a křik mořských ptáků. Necvičíte jógu? A co takhle ranní běh podél pobřeží? Dopoledne můžete strávit šnorchlováním nebo plaváním v krásné zátoce, kde kromě vás bude jen pár dalších jachtařů. A když vás to v ní přestane bavit, jednoduše přeplujete o kousek dál, zakotvíte na druhém konci ostrova a necháte se člunem odvézt na pláž. Během jediného dne tak poznáte hned několik kouzelných míst, z nichž každé může být úplně jiné!

Umbrella Yacht

Už jste někdy cvičili jógu na lodi při východu nebo západu slunce?

 

Vodní hračky pro každého

Pokud budete mít chuť se potápět, zeptejte se svého kapitána na zajímavá potápěčská místa v dané lokalitě. Zbytek vaší skupiny se mezitím může věnovat třeba šnorchlování. Na plavání pod vodou vás neužije?

Zkusit můžete třeba čím dál oblíbenější paddleboard nebo subwing (podmořské křídlo). Tím to ale zdaleka nekončí! K dispozici můžete mít i vybavení pro hodně oblíbený windsurfing nebo vodní lyže, na našich lodích půjčujeme i seabob, se kterým můžete prozkoumat mořské dno. Zapůjčit si můžete také vodní skútr, za který lze zapřáhnout nafukovací hračky – třeba vodní kruh nebo banán. Zaručujeme vám, že děti tahání na kruhu za člunem nebo skútrem nikdy nepřestane bavit! A hlavně v krásných zátokách si perfektně užijete jízdu na kajaku. 

Umbrella Victoria

Přídavný člun Williams najdete na naší jachtě Umbrella Victoria

 

Co nabízejí ostrovy?

Spoustu zajímavých míst najdete také na pevnině. Na některých ostrovech je ideální pronajmout si kolo nebo skútr a projet si je křížem krážem. To je příklad třeba La Dique, nejkrásnějšího ze Seychelských ostrovů, na kterém leží národní park Anse Union, který kvůli korálovému útesu není přístupný po moři (více si o ostrově přečtěte v článku La Digue: Vplujte do světa, ve kterém se zastavil čas).

Na spoustě ostrovů (nebo u jejich břehů), najdete opravdu překrásné národní či mořské parky. Typickým příkladem je například Mljet. Na tomto nejzelenějším z chorvatských ostrovů leží národní park s jeskyněmi, ale hlavně Velkým a Malým jezerem (více informací najdete v článku Mljet: zelená perla Chorvatska). Ostatně, na videu se můžete podívat, jak relaxují naši klienti na palubě katamaránu Umbrella Victoria zakotveném v jedné z krásných chorvatských zátok!

 

Za delfíny a želvami

Další z oblíbených činností, které se při plavbě na lodi nabízejí, je pozorování mořských živočichů. A nemusíte se přitom vůbec potápět! Oblíbené je například sledování delfínů nebo želv (tohle je 5 destinací, kde můžete pozorovat želvy!). Na zmíněných Seychelských ostrovech žijí dokonce i vzácné suchozemské želvy obrovské, které se od vás nechají ochotně nakrmit. A na exotickém bahamském souostroví Exuma, konkrétně na ostrůvku Big Major Cay, si s vámi zase ochotně zaplavou místní slavní čuníci (prohlédnout si je můžete v článku Máte rádi zvířata? Vypravte se na bahamské Exuma).

Jako v ráji se pak milovníci zvířat budou cítit během plavby ve vodách Kalifornského zálivu neboli Cortézova moře, jak se mu přezdívá. V zálivu, kterému Jacques-Yves Cousteau říkal „akvárium světa“, žije více než 40 procent všech druhů mořských savců a kytovců. Potkat tu můžete delfíny, lvouny, keporkaky, plejtváky obrovské, plejtvákovce šedé nebo sviňuchu kalifornskou. (Přečtěte si o nich v článku Plavba ve společnosti delfínů a velryb? Vydejte se do Cortézova moře!).

A pokud po dni stráveném sledováním zvířat usoudíte, že máte chuť pro změnu na společnost lidskou, stačí zakotvit na noc v maríně, vybrat si nejsympatičtější restauraci nebo bar, a užít si parádní večeři (nebo rovnou večírek)!  

alt_text_here

Na lodi najdete dostatek vybavení pro všemožné vodní sporty

 

Zábava na palubě

Ale ani pokud se vám některý den nebude chtít opustit palubu, nudit se nebudete. Můžete si třeba nachytat ryby k obědu. Nebo požádat kapitána, aby vás naučil plachtit a ovládat loď. A zatímco vy se budete seznamovat s plachtami, děti si mohou hrát na piráty nebo se projet ve člunu.

Odpoledne si pak můžete užít grilování (pokud nic nechytíte, trhy s čerstvými dary moře vás ve štychu nenechají), které může plynule přejít do večerní party na palubě. Uvidíte, že po týdnu plavby na lodi budete mít pocit, že byste si takovou dovolenou z fleku zopakovali!

Foto a video: Archiv Umbrella Yacht a Shutterstock.com

 

Chcete vyrazit na dovolenou na loď? Napište nám, rádi pro vás vše zařídíme!

Přečíst více článků