Sicílie: Vydejte se nazpět časem do antických dob!

Jen málo jachtařských destinací v sobě spojuje úchvatnou přírodu, více než 2000 let historie, pulzující noční život, vynikající jídlo a bohatou kulturu. Pokud vám tahle kombinace zní jako popis země ideální pro vaši příští dovolenou, pak vězte, že řeč je o Sicílii – největším ostrově ve Středozemním moři.

Tým Umbrella Yacht   |   4. 2. 2019

Týden vám na Sicílii stačit nebude, a pokud si ji chcete opravdu užít, i dva týdny jsou málo. Kdo ale říká, že se sem nemůžete vrátit? Našim hostům obvykle doporučujeme týdenní plavbu z Palerma kolem severozápadní části ostrova, případně z Palerma na Liparské ostrovy a zpět. Druhou variantou je plavba z Portorosy kolem východní části Sicílie, případně opět one way plavba z Portorosy na Lipary a zpět. Pokud nevíte, jakou trasu zvolit, začtěte se do následujícího článku, možná vám napoví!

 

Do Palerma za atmosférou

Hlavní město ostrova je kulturním i hospodářským centrem Sicílie a ideálním místem, kde odstartovat dovolenou! Najdete tu několik muzeí i středověké kostely a paláce – například Palazzo Reale, katedrálu Santa Vergine Maria Assunta či Palazzo della Zisa. Nečekejte ale žádné nablýskané turistické centrum. Uličky Palerma už leccos pamatují a město si žije svým vlastním tempem. Právě proto má ale tak podmanivou atmosféru!

Z Palerma můžete přeplout do Capo Gallo, přírodní rezervace, která obklopuje horu Mount Gallo. Tohle mimořádně krásné místo je oblíbeným výletním místem Sicilanů, kteří sem jezdí na procházku nebo na piknik, během kterého se i vykoupají a pak pozorují romantický západ slunce. Pokud dostanete chuť na čerstvou rybu, zakotvěte u rybářských vesniček Mondello či Sferracavallo a vyzkoušejte místní restaurace. V zálivu Mondello najdete i krásné písečné pláže s průzračně čistou vodou, navíc se během plavby můžete kochat výhledem na secesní vily roztroušené po pobřeží.

Na severovýchodním cípu ostrova, na dohled od italské pevniny, leží městečko Messina s největším přírodním přístavem ve Středozemí. Ve městě doporučujeme procházku k Piazza del Duomo, kde najdete Orionovu fontánu i největší místní památku, katedrálu s gotickými portály a úžasnými mozaikami. Během plavby na jih ostrova pak samozřejmě můžete obdivovat slavnou Etnu, druhou největší sopku v Evropě, a také megality Argimusco, které bývají srovnávány s britským Stonehenge.

Palermo

V Palermu se zajděte podívat na katedrálu Santa Vergine Maria Assunta

 

Na jih za památkami

Další zastávkou by určitě měla být Taormina, která patří k turistickým centrům Sicílie. Vděčí za to jednak své poloze na skále nad mořem, z níž je krásný výhled na pevninskou Itálii i na Etnu, a hlavně dochovaným historickým památkám v čele se slavným řeckým divadlem. Díky vlastní lodi můžete prozkoumat i Isola Bella, maličký ostrůvek těsně u města. Pokračovat můžete do Catanie, městečka, které proslavila fontána se sochou slona nesoucího egyptský obelisk. Právě během prohlídky Catanie na vás dýchne opravdu bohatá historie tohoto ostrova, kterému postupně vládli Řekové, Římané, Arabové i Normané, a která se projevuje i tím, že v italském dialektu místních lidí se mísí i arabská, řecká a francouzská slovíčka.

Na své plavbě byste neměli minout ani Syrakusy, za řeckých dob největší město Sicílie a rodiště matematika Archiméda. Kousek od něj navíc leží nekropole Pantalica, středověký hřbitov s pěti tisíci hrobkami vytesanými do skal. Krásné je i údolí chrámů u Agrigenta na jihu ostrova, archeologický areál, ve kterém si můžete prohlédnout ruiny řeckých chrámů, které bývaly největšími na světě!

Taormina

Největším lákadlem Taorminy je řecké divadlo

Taormina

Pobřeží Taorminy s maličkým ostrůvkem Isola Bella

 

Do Marsaly za jídlem a pitím

Sicílie je známá jako gastronomický ráj – zdejší kuchyně se ale liší od té italské, mixují se v ní totiž vlivy všech kultur, které se na ostrově v historii prostřídaly. Zkuste třeba sladké cannoli, trubičky plněné ricottou, nebo arancini, rýžové koule s mozzarellou, které po osmažení připomínají pomeranče. Z místních vín jsou nejslavnější ta z bílé odrůdy Malvasia, světově proslulé je i fortifikované víno Marsala, které připomíná sherry. A právě ve městě, které dalo tomuto vínu jméno a které se nachází na nejzápadnějším cípu ostrova, najdete některé z nejlepších sicilských restaurací.

Nad Marsalou navíc leží proslulá laguna Stagnone, kterou lemují větrné mlýny. Svou dovolenou můžete zakončit třeba procházkou po dlážděných středověkých uličkách městečka Trapani. A pokud byste si chtěli své volno přece jen prodloužit, kousek od Trapani jsou Egadské ostrovy, které jsou mezi jachtaři velmi populární díky svým překrásným plážím a skrytým zátokám!

Trapani

Uličky Trapani mají kouzelnou atmosféru

Scopello

Krásnou pláž najdete například ve Scopellu, mezi Trapani a Palermem

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na Sicílii? Napište nám!

Přečíst více článků