Sardinie. Tyhle pláže vám vyrazí dech!

V Evropě je krásných jachtařských destinací hodně, ale jen některé z nich nabízejí tak dokonalý mix přírodních krás, skvělé kuchyně a historických památek jako Sardinie. Najdete tu malebné přístavy s fantastickými restauracemi, prehistorické kamenné stavby zvané nuraghy, ale především stovky pláží, díky kterým se Sardinii přezdívá Karibik Evropy!

Tým Umbrella Yacht   |   29. 7. 2019

Tohle označení mimochodem sedí dokonale. Sardinské pláže lemuje krásně průzračné moře v podobných odstínech tyrkysové a modré, jaké jsou jinak k vidění jen v Karibiku. Navíc je tu pláží tolik, a mnohé z nich jsou schované v odlehlých zátokách mezi skalami a přístupné jen z lodě, že si bez problémů najdete tu svou, na které vás nebude nikdo rušit. A v mezičase mezi koupáním a opalováním se můžete procházet po vnitrozemí a pozorovat pasoucí se stáda divokých koní a ovcí (ze Sardinie pochází velká část italské produkce ovčího sýru Pecorino romano) nebo některé z tisícovek nuraghů, prehistorických kamenných staveb starých zhruba 3500 let.

Tou nejluxusnější částí Sardinie je určitě Smaragdové pobřeží, které se táhne podél severovýchodní části ostrova, zhruba mezi přístavy Porto Rotondo a Porto Cervo. Právě tady najdete nejluxusnější hotely, lázně, restaurace i obchody a kotví tu opravdu krásné jachty. Oba přístavy mimochodem rozhodně stojí za návštěvu. Stejně jako malebné souostroví La Maddalena na severu Sardinie, které je zároveň i národním parkem. Navíc je Sardinie jen kousek od francouzské Korsiky, s jejíž návštěvou můžete svou plavbu spojit (jako inspiraci vám nabízíme článek o nejkrásnějších plážích Korsiky). My se ale přece jen na chvíli vrátíme k vyhlášeným sardinským plážím. Vybrali jsme pro vás šestici míst, která jsou perfektně přístupná z lodi a která byste během své plavby rozhodně neměli minout!

Sardinie

Karibik? Ale kdeže! Pláž Porto Pino u Sant'Anna Arresi na jihu Sardinie

 

Cala Mariolu

Tuhle pláž najdete na východním pobřeží Sardinie, v jižní části Orosejského zálivu. Cala Mariolu se pravidelně umisťuje v žebříčku nejkrásnějších pláží Itálie, a není těžké pochopit, proč tomu tak je. Zdejší moře předvádí neskutečnou paletu odstínů, od světlounce modré až po smaragdově zelenou. K tomu si přidejte bílou písečnou pláž s velkými balvany, to celé lemované impozantními vápencovými útesy. Díky čisté vodě je tohle místo jednou z nejlepších sardinských lokalit pro šnorchlování a potápění se. Z pevniny se sem dostanete jen obtížně, takže jachtaři – Cala Mariolu je celá vaše!

Sardinie

Na pláž Cala Mariolu se nejlépe dostanete z lodi

 

Cala Luna

Jen o kousek výš, zhruba uprostřed Orosejského zálivu, najdete jiný zázrak – krásný pás zlatého písku ve tvaru půlměsíce, kterému se možná i proto říká Cala Luna. I tady najdete krásně průzračnou vodu, ve které se skvěle šnorchluje, i jemný písek lemovaný skalami a růžovými oleandry. Také Cala Luna patří k odlehlejším plážím, protože z pevniny se na ni dostanete jen s velkými obtížemi. Navíc tu najdete i velmi fotogenické jeskyně, ve kterých se rozhodně vyfoťte – vaši Instagramoví followeři to ocení!

Sardinie

Cala Luna je pás zlatavého písku ve tvaru půlměsíce

 

Cala Fuili

A do třetice magický Orosejský záliv. Cala Fuili měří jen 100 metrů, ale zato nabízí krásný výhled na Tyrhénské moře. To je tu nejen průzračně čisté, ale také mělké, proto je to výborná pláž i pro děti. Krásná je i samotná zátoka, v níž pláž leží. Po obou stranách ji obklopují strmé bílé útesy porostlé zelenou vegetací, na které navazují hory a lesy spadající do Národního parku Golfo di Orosei e del Gennargentu.

Sardinie

Cala Fuili měří sice jen 100 metrů, ale zato je překrásná!

 

Spiaggia del Principe

Pokud přeplujete více na sever, například do Porto Cerva, určitě se zastavte na pláži Spiaggia del Principe neboli Princově pláži. Kopce, které ji lemují, jsou tentokrát trochu nižší, ale pláž i zdejší moře jsou stejně lákavé jako ty v Orosejském zálivu. A náš tip? Vyplujte sem brzy ráno! Slibujeme, že nebudete litovat:-)

Sardinie

Na Princovu pláž se vydejte brzy ráno

 

Cala Corsara

Najdete ji na ostrůvku Spargi, který je součástí souostroví La Maddalena na severu Sardinie. Cala Corsara jsou vlastně čtyři malé plážičky oddělené skalisky. Protože jsou součástí národního parku, nenajdete tu žádné turistické atrakce, jen nedotčenou přírodu. Ve vodách kolem Cala Corsara jsou perfektní podmínky pro potápěné, kromě čisté vody tu můžete obdivovat i bohatý podmořský život. I tato pláž je nejlépe dostupná z lodi, proto toho neváhejte využít!

Sardinie

Cala Corsara jsou vlastně čtyři menší plážičky

 

Cala di Trana

Leží na severním cípu Sardinie u městečka Palau, přímo naproti La Maddaleně. Tuhle dvě stě metrů dlouhou písečnou pláž lemují duny a divoká středomořská křoviska a rozhodně patří k místům, kde se nebudete muset s nikým přetlačovat. Pláž ohraničená žulovými výběžky je velmi izolovaným a klidným koutem sardinského pobřeží, který přímo vyzývá k odpočinku a šnorchlování v mělkém, modrozeleném moři.

Sardinie

Cala di Trana je ideálním místem pro odpoledne plné odpočinku

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Sardinie? Napište nám!

Přečíst více článků