Saint-Tropez. Město uhrančivé Brigitte Bardot má pořád co nabídnout!

Nebýt Brigitte Bardot, bylo by dnes Saint-Tropez nejspíš pořád ještě ospalou rybářskou vesničkou. Tohle městečko na francouzské riviéře sice milovali umělci a spisovatelé, ale slavné nebylo. Až v roce 1956 sem režisér Roger Vadim zasadil děj filmu A Bůh… stvořil ženu, se svou půvabnou manželkou v hlavní roli. A skoro přes noc tak stvořil fenomén, který už desítky let přitahuje slavné a bohaté z celého světa.

Team Umbrella Yacht   |   6. 8. 2018

Ano, je tu hodně lidí. A ano, zatímco v 60. a 70. letech bylo Saint-Tropez nejoblíbenější letní destinací celebrit, dnes už má mnohem větší konkurenci (o té si můžete přečíst například v článku Mykonós. Nejvíc „hot“ destinace letošního léta!). Pořád ale platí, že tohle město má své obrovské kouzlo, kvůli němuž se rozhodně vyplatí zakotvit jachtu v místním přístavu a trochu se tu porozhlédnout. Kromě úžasné atmosféry připomínající staré dobré časy totiž město správně vsadilo i na nová lákadla. Saint-Tropez v roce 2018, to jsou luxusní obchody, světově proslulé beach cluby, špičkové restaurace a kluby, ve kterých se můžete bavit až do rána!

alt_text_here

Saint-Tropez si uchovává kouzlo starých časů

 

Luxusní kabelky vedle bageterie

Připravte se na to, že si možná budete v přístavu připadat malinko méněcenně – kolem vás totiž budou kotvit plavidla nejbohatších lidí planety. Z druhé strany tu ale budete mít jedinečnou možnost sledovat opravdu krásné práce lodních inženýrů a designérů! 

Saint-Tropez se podařilo citlivě propojit kouzlo starého přímořského městečka se šmrncem moderního, luxusního letoviska. Výsledkem je, že tu vedle sebe fungují tradiční provensálské trhy, které nabízejí produkci lokálních farmářů, i butiky těch nejdražších světových značek, které jsou rozesety v úzkých starobylých uličkách. Ty nejlepší značky jako Dolce & Gabbana a Louis Vuitton najdete v trojúhelníku mezi náměstím Place des Lices a ulicemi Rue Gambetta a Rue Allard.

Ovšem na rozdíl od 5. Avenue nebo Avenue des Champs-Élysées tady můžete vyjít z butiku s novou kabelkou za desítky tisíc a pokračovat rovnou do protějšího obchůdku s místními potravinami pro další zásobu tradičních francouzských baget. A když už jsme u toho nakupování – ženy si tu mohou koupit i nový pár tzv. Tropéziennes, slavných sandálů, které zdejší rodina Rondini vyrábí už od roku 1927.

 

alt_text_here

V noci úzké uličky plné barů a restaurací ožívají

 

Desítky klubů na jedné pláži

Pokud vás zajímá koupání, drinky a hudba, přeplujte k pár kilometrů vzdálené zátoce Pampelonne. Tam najdete stejnojmennou, 4,5 kilometrů dlouhou pláž, kterou lemují skoro tři desítky klubů, barů a restaurací. Nejslavnější je rozhodně Le Club 55. Původně to byla rybářská chatka, ze které si štáb během natáčení filmu A Bůh… stvořil ženu udělal kantýnu. A stvořil tak další legendu! Skvělé renomé už si ale stihly vytvořit i další kluby, třeba Nikki Beach, La Voile Rouge, Tropézina, Shellona nebo Bagatelle Beach.

alt_text_here

Zatímco den patří opalování, koupání a plážovým klubům

 

Gurmánský ráj

V Saint-Tropez také v posledních letech probíhá hodně zajímavá kulinářská revoluce – špičkové restaurace tu rostou jako houby po dešti. Najdete tu například věhlasnou La Vague d’Or, která má díky šéfkuchaři Arnaudu Donckelovi už pět let tři michelinské hvězdy. Sídlí v hotelu Résidence de la Pinède, který ostatně Donckelovi patří také. K dalším vyhlášeným restauracím patří třeba Rivea (hotel Byblos), Au Caprice des Deux nebo Le Girelier.

A až budete dostatečně syti, můžete se vrhnout do víru nočního života. Čeká na vás například údajně nejprestižnější noční klub ve Francii, Les Caves du Roy, nebo kluby VIP Room či Gaïo. I když od uvedení filmu A Bůh… stvořil ženu uplynulo už více než 60 let, Saint-Tropez může i dnes rozdávat lekce z toho, co znamená ono slavné francouzské „joie de vivre“!

 

alt_text_here

Tuhle četnickou stanici určitě poznáváte :-)

Foto: Shutterstock.com

Chcete s námi vyrazit do St. Tropez? Napište nám!

Přečíst více článků