Překrásné pláže, klid a skvělé víno? Přesně to nabízí chorvatský Vis

Vis byl až do roku 1989 pro cizince zapovězený. Celý ostrov totiž sloužil jako jedna velká vojenská pevnost. Tahle izolace mu ale z dnešního pohledu prospěla. Dokonce i dnes tu najdete víc klidu a soukromí než na jiných chorvatských ostrovech, a k tomu krásné pláže a spoustu příjemných restaurací, kde vás pohostí výtečným domácím jídlem a lahodným vínem.

Tým Umbrella Yacht   |   27. 5. 2019

Vojenská historie Visu je opravdu barvitá. Během druhé světové války si na tehdy ještě italském ostrově vybudovali hlavní štáb jugoslávští partyzáni v čele s Josipem Titem. Přemístili se sem poté, co jen těsně unikli nacistům, kteří je obklíčili během masivní operace u bosenského města Drvar. Tito tak strávil poslední rok války v jeskyni, která dodnes nese jeho jméno – Titova jeskyně, neboli Titova špilja. Kousek od ní najdete na úbočí nejvyšší hory Visu Humu i další jeskyni, která sloužila jako sídlo generálního štábu Titových partyzánů. Obě jeskyně si dnes můžete prohlédnout.

Po válce se ostrov proměnil v jednu velkou vojenskou základnu, která byla v případě války schopna vzdorovat nepříteli celých 45 dnů. Armáda tu měla zastoupené prakticky všechny složky od dělostřelectva přes námořnictvo po jednotky protiatomové, biologické a chemické obrany. Na dva tisíce vojáků a tři tisíce civilních zaměstnanců tu měli mimo jiné zásoby potravin, vody, léků i pohonných hmot, byly tu vlastní zdroje elektrické energie i špičkově vybavená nemocnice. Památky na armádu tu najdete i dnes – některé se mění na penziony pro turisty, nad jinými, například obřím bunkrem pro ponorky Jastog v zátoce Parja, můžete jen tiše žasnout.

Vis

Obří úkryt pro ponorky a lodě Jastog budí dodnes úžas

 

Největší lákadlo? Pláže!

U pobřeží Visu si můžete dosyta užívat pohodovou dovolenou plnou odpočinku, koupání, vodních sportů a skvělého jídla a pití. Zdejší moře je čisté a pláže proslulé. Ty nejkrásnější najdete na jižním pobřeží ostrova, kde leží i slavná Stiniva, uzounká zátoka sevřená mezi skalami, na jejímž konci je maličká romantická pláž. Oblíbená je i Stončica na severu a náš tajný tip zní: Zkuste koupání v průzračné vodě severní zátoky ostrůvku Budikovac, který najdete na západní straně Visu! Výlet si můžete udělat i do Modré jeskyně na nedalekém ostrově Biševo nebo Zelené jeskyně na ostrůvku Ravnik.

Vis

Plážička Stiniva je asi nejslavnějším místem na Visu

Na ostrově jsou jen dvě větší města, Vis na severu a Komiža na západě, a obě stojí za návštěvu. Najdete v nich jak krásné pláže, tak úžasné, většinou rodinné restaurace (obvykle označené slůvkem konoba) s autentickou kuchyní a skvělou nabídkou lokálních vín. Komiža patřila k významným centrům rybolovu na Jadranu a v místních restauracích můžete i dnes ochutnat čerstvé ryby, zkuste třeba vyhlášenou Lola Konoba & Bar. A pokud se tu zdržíte i po setmění, můžete v městských uličkách, restauracích a barech prožít opravdu romantický večer.

Vis

Komiža si uchovává kouzlo starobylého rybářského městečka

 

Nakupte si víno i jídlo

Milovníci dobrého jídla a pití si tu vůbec přijdou na své – vřele vám doporučujeme pronajmout si na pevnině motorku a pořádně si Vis projet. Jakmile spatříte u nějaké farmy ceduli anoncující prodej vína, olivového oleje nebo sýrů, neváhejte a zastavte. Nejde o žádná lákadla pro turisty, ale o opravdu kvalitní produkty místního zemědělství. A pokud vám některá místa na Visu přijdou povědomá, zkuste si vzpomenout na druhé pokračování úspěšného filmu Mamma Mia! Here We Go Again. Ten se totiž na rozdíl od dílu prvního netočil na řeckých ostrovech, ale právě na Visu – poznáte mimo jiné Vis, Komižu, slavnou Stinivu, ale i další místa!

Vis

Vis je ideální destinací pro pohodovou dovolenou

 

Na palubě jachty Umbrella Victoria

Pro plavbu kolem Visu, ale i do jiných částí Chorvatska (krásný je třeba Mljet, zelená perla Chorvatska), vám samozřejmě rádi pronajmeme hned několika našich jachet (jejich přehled najdete ZDE). Opravdu unikátním zážitkem je ale dovolená na palubě luxusního motorového katamaránu Umbrella Victoria. Tahle krásná loď ubytuje až 8 osob, kterým nabízí podobný komfort jako špičkový hotel. Více se o ní dozvíte v článku Umbrella Victoria: Prohlédněte si ji pořádně zblízka!, v němž najdete podrobnou videoprohlídku. Volné termíny a ceny pak najdete na našich webových stránkách. A důležitá informace na závěr – pokud se rozhodnete k pobřeží Visu (nebo do kterékoli jiné části Chorvatska) vyrazit na naší „Viktorce“, dostanete od nás jako dárek bednu šampaňského a stylová námořnická polo trička pro celou posádku!

Umbrella Victoria

Umbrella Victoria nabízí podobný komfort jako špičkový hotel

Foto: Shutterstock.com a archiv Umbrella Yacht

Chcete s námi vyrazit na Vis? Napište nám!

Přečíst více článků