Lefkáda: Objevte nejkrásnější pláže Řecka!

Hned v úvodu vás musíme varovat – na tomhle ostrově si velmi snadno vytvoříte závislost! Důvodů je hned několik. Za prvé tu není tolik turistů, jako na jiných řeckých ostrovech. Potom je tu ona fascinující kombinace zelené vegetace, strmých bílých skal a tyrkysového moře. A nakonec to hlavní – zdejší pláže patří k nejkrásnějším v celém Řecku. V Jónském moři si navíc užijete krásné babí léto i v říjnu!

Tým Umbrella Yacht   |   21. 9. 2020

Kouzlo tohoto ostrova zaujalo v 60. letech i slavného rejdaře a miliardáře Aristotela Onassise, který si tu dokonce koupil ostrůvek Skorpios, ležící na dohled od městečka Nidri, a vybudoval si na něm letní sídlo. Ostrov je dodnes soukromý, na lodi ale můžete připlout až k němu a prohlédnout si ho alespoň z paluby.

Lefkáda je hornatý ostrov, který je díky bohatým srážkám velmi úrodný. Zatímco vnitrozemí tvoří hory a údolí, na pobřeží můžete obdivovat vápencové a pískovcové útesy strmě klesající do moře. A právě tato skaliska „mohou“ za vyhlášenou tyrkysovou barvu zdejšího moře.

Lefkada

Tradiční řecká taverna v rybářské vesničce Sivota

 

Ach, ty pláže!

Pláže na Lefkádě jsou dlouhé, pokryté pískem nebo drobnými oblázky a omývané průzračně čistým mořem. K některým z nich se lze dost jen lodí, případně po krkolomných cestičkách z vnitrozemí. A krásné jsou tak, že je pravidelně najdete v různých výčtech top pláží světa. Tak například Porto Katsiki na jihu ostrova to jednou dotáhlo až k titulu osmá nejkrásnější pláž planety. Na délku měří sice „jen“ 300 metrů, a tak tu občas bývá poněkud plno, ale za návštěvu rozhodně stojí. Stejně jako o kousek dál na sever další skvostná pláž, Egremni. 

Na jihu ostrova proslula i pláž Vassiliki, kde se často pořádají i windsurfingové akce nebo závody katamaránů. Mimochodem, díky skvělým podmínkám pro windsurfing si Lefkádu zamiloval i zpěvák Janek Ledecký, který sem s rodinou pravidelně jezdí. A s výčtem pláží, které by neměly uniknout vaší pozornost, bychom mohli ještě dlouho pokračovat. Tak tedy alespoň krátce – Milos, Gyra, Kathisma, Pefkoulia…

Lefkada Porto Katsiki

Porto Katsiki je údajně osmou nejkrásnější pláží světa

 

Zastavte se v Nidri!

Pokud máte raději pláže, na kterých to žije, zkuste tu u města Nidri na východní straně ostrova. Najdete tu kavárny, restaurace i bary a spoustu dalších možností, jak se zabavit. I proto je tohle místo perfektní pro rodiny s dětmi. Odpoledne strávené v Nidri si navíc můžete zpestřit i příjemnou procházkou ke zdejšímu sladkovodnímu vodopádu. Leží jen pár minut chůze od města, navíc cesta vede příjemným borovým hájem, a odměnou vám může být koupání v krásně čistém a hlavně studeném jezírku.  

A za pozornost stojí také ostrůvek Meganisi, který najdete kousek od Nidri (spadají pod něj i zmíněný Skorpios a další pidiostrůvek Sparti). Podle mnohých je to ideální líbánková destinace. Malebná městečka Spartochori, Vathy a Katomeri jsou plná romantických zákoutí, krásných pláží a tradičních taveren, které servírují skvělá jídla z mořských plodů. Najdete tu také několik jeskyní.

Nidri vodopád

U vodopádu u Nidri se můžete i vykoupat

 

Tradice a dobré jídlo

Městečka a vesnice na Lefkádě si zachovaly tradiční středozemní ráz i proto, že zdejší předpisy omezují stavby vysokých budov. Ve vnitrozemí navíc dodnes můžete potkat místní obyvatele v tradičním oblečení, které se tu nosí už po generace. A o dopravu se tu i dnes často starají staří dobří oslíci!

Tak jako jinde v Řecku, také na Lefkádě na vás čeká skvělé jídlo i víno, nakoupit si tu můžete třeba lahodný olivový olej. A jak tuhle půvabnou část Řecka procestovat? Na našich stránkách si můžete vybrat z široké nabídky plachetnic i katamaránů. Rádi vám také pomůžeme sestavit itinerář cesty tak, abyste si tohle malebné místo užili opravdu na maximum!

Lefkada

Lefkada je úrodná a vegetaci se tu daří

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Řecka? Napište nám!

Přečíst více článků