Francouzská riviéra. A tahle místa znáte?

Francouzská riviéra – víc říkat netřeba. Nádherné moře, nekonečné pláže, ta nejlepší kuchyně, vyhlášené noční podniky, muzea, galerie i luxusní nákupní třídy. Na 250 kilometrů dlouhé Azurové pobřeží se můžete vracet celý život, a vždycky tu objevíte něco nového. Například některý z našich dnešních tipů!

Tým Umbrella Yacht   |   18. 6. 2018

Nice, Cannes, Saint-Tropez, na severu co by kamenem dohodil Monako a na jihu zase například Cassis a národní park Calanques. V Saint-Tropez se můžete projít po místech, kde se proháněli filmoví četníci v čele s Louisem de Funèsem, v Cannes s trochou štěstí potkáte nějakou filmovou hvězdu (v květnu, během festivalu, úspěch zaručen!), v Antibes můžete zajít do Picassova muzea, na Nice si rozhodně vyhraďte rovnou pár dní a pak je tu samozřejmě koupání v moři, jehož barva dala Francouzské riviéře její půvabné jméno! Ale co pak? Zkuste některý z našich dnešních tipů!

Port Grimaud: Francouzské Benátky

Když můžou mít Benátky Italové, proč bychom je nemohli mít i my? Řekl si nejspíš v 60. letech minulého století architekt François Spoerry, načež se ve vesničce Port Grimaud nedaleko Saint-Tropez pustil do díla. Výsledkem je soustava ostrovů, poloostrovů, kanálů a mostů, které obklopují malebné barevné domky, a v níž může kotvit až 3000 jacht. Najdete tu krásnou pláž a průzračně čistou vodu!

alt_text_here

 

En-Vau: Koupání v překrásné zátoce

Poblíž města Cassis (kousek pod Marseille) najdete opravdový skvost – zátoku En-Vau a v ní skvělou pláž, na níž se dostanete jen úzkou stezkou nebo lodí. Vysoké skály a azurová voda vás na chvíli přenesou do ráje! Zátoka je součástí národního parku Calanques, pojmenovaného právě podle úzkých skalnatých zálivů, které se zakusují hluboko do pobřeží. Překrásná je ostatně i sousední zátoka nazvaná Calanque de Port Pin.

alt_text_here

 

Menton: Ráj citrusů

Ano, Nice nebo Cannes jsou krásná města. Pokud ale máte raději menší městečka, vydejte se do Mentonu. Není tak slavný, je ale stejně kouzelný, a navíc tu není tolik turistů. Najdete tu špičkovou italskou kuchyni (Menton leží u hranic s Itálií), krásné pláže a v únoru, kdy vrcholí sklizeň pomerančů, mandarinek a citronů, tu můžete zažít neopakovatelný Festival citrusů, kdy je město plné soch a staveb výhradně z citrusů!

alt_text_here

 

Porquerolles: Víno a pláže

Na Francouzské riviéře je poměrně rušno, a tak vám možná přijde vhod chvilka klidu na ostrově Porquerolles, který je součástí Hyèrských ostrovů. Říká se jim také Zlaté, protože jsou tu ložiska slídy, která se na slunci zlatavě třpytí. Na Porquerolles se pěstuje (a pije) víno, a tak si určitě naplánujte nějakou tu ochutnávku. Také jsou tu krásné zátoky a pláže, z nichž vyniká hlavně pláž Notre-Dame. Můžete si tu půjčit kolo a ostrov si projet – na délku má jen sedm kilometrů.

alt_text_here

 

Port-Cros: Skvělé místo na šnorchlování

Hyèrské ostrovy skrývají ještě jednu perlu, která by vám neměla uniknout – ostrov Port-Cros, který je zároveň národním parkem. Doporučujeme pěší výlet po ostrově zakončený na pláži Palud, u které je jedna z nejlepších středomořských lokalit na šnorchlování. Hejna rybek jsou tu na lidi zvyklá, a tak vás nechají potápět se mezi nimi. A v přístavu je navíc i pár sympatických barů, kde si po turisticko-plaveckém výkonu můžete dát vychlazené pivo!

alt_text_here

 

Camargue: Kraj bílých koní a plameňáků

Kousek od Marseille, v deltě řeky Rhôny, najdete naprosto unikátní místo – národní park Camargue. Liduprázdné písečné pláže, mokřady, polodivoká zvířata a nekonečný klid. Když si dopřejete procházku po některé ze stezek, naskytnou se vám úchvatné pohledy na stáda bílých camargských koní pasoucích se volně v přírodě, kterým dělají společnost černí býci a růžoví plameňáci. Zkuste pro jednou vyměnit oběd na palubě za piknik v téhle překrásné přírodě a užít si ticho, které v Evropě najdete už opravdu málokde.

alt_text_here

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Francie? Napište nám!

Přečíst více článků