Chorvatsko jako top destinace pro plavbu lodí? Rozhodně ano!

Chorvatsko znáte jako své boty? Na Makarské jste byli, pobřeží máte projeté, Istrii propátranou? Ano – v tom případě dobře znáte polovinu této krásné země. My vám dnes představíme tu druhou část. Tu, díky níž je Chorvatsko zemí zaslíbenou pro všechny milovníky dovolené na lodi!

Tým Umbrella Yacht   |   23. 4. 2018

Někteří Chorvatsko milují, jiní mu nemohou přijít na jméno – je tam podle nich přelidněno, ať už zamíříte na pobřeží nebo na některý ze známějších ostrovů (třeba Hvar). Jenže Chorvatsko, to je také více než 1000 menších ostrůvků, z nichž velká část je téměř opuštěná a na mnohé se nedostanete jinak než lodí.

A právě tahle část do chorvatských vod každé léto láká milovníky plavby na lodi z celého světa. Ti navíc oceňují i překrásné tyrkysové moře, lemované oblázkovými plážemi, krásnou přírodu, kvalitní restaurace, skvělá vína a perfektně vybavené maríny a přístavy.

 

Na Šoltě najdete klid

Ať už si pronajmete loď v maríně v Dubrovníku, Trogiru nebo Zadaru, máte téměř bezpočet možných tras, kterými se vydat. S konkrétním itinerářem vám samozřejmě rádi pomůžeme, ale dnes bychom vám pro inspiraci rádi přiblížili jednu trasu, která podle nás patří k těm nejzajímavějším.

Vede z maríny v Trogiru na ostrov Šolta, který jen dokazuje, co jsme napsali výše – je tak trochu stranou turistického zájmu, a tak ho mají jachtaři skoro celý pro sebe. Najdete tu krásné zátoky, ve kterých vás nebude rušit vůbec nic. Samotný ostrov přímo vybízí k procházkám zdejší přírodou a k posezení v restauraci v některé ze sympatických přímořských vesniček. A zátoka u městečka Maslinica nabízí skvělé podmínky pro vodní sporty!

alt_text_here

Rogač je nejoblíbenějším letoviskem na ostrově Šolta

 

Stinivu musíte vidět

Dalším tipem je ostrov Vis, který proslavily hlavně jeho pláže – je jich tu opravdu spousta, písečných i oblázkových. Nejkrásnější zátoky jsou na jižním pobřeží, kde najdete i slavnou Stinivu, uzounkou zátoku sevřenou mezi skalami, na jejímž konci je maličká romantická pláž. My vám doporučujeme i krásné koupání v průzračné vodě u nedalekého ostrůvku Budikovac.

Dalším z ostrovů na naší cestě je Lastovo, které spolu s okolními ostrůvky patří mezi jedenáctku chorvatských chráněných krajinných oblastí. Je tu krásná příroda, klidné moře, a navíc tu přes léto trošku fouká, což činí letní vedra snesitelnějšími. Ani tady není přelidněno. Přes den si určitě projeďte zátoky na severu ostrova, které jsou skvělé pro potápění, a večer zakotvěte ve Skrivene Luce, kde kromě přístavního mola najdete i výbornou restauraci! Tato zátoka je navíc dokonale chráněna před větrem, takže tu můžete vyzkoušet třeba i stále oblíbenější paddleboard.

alt_text_here

Zátoka Stiniva patří k nejkrásnějším přírodním úkazům na Visu

 

Nevynechejte Mljet

Krásnou písečnou pláž najdete i v jižní zátoce ostrova Lopud, kde můžete i zakotvit na noc. Pokud milujete přírodu, rozhodně se zastavte v národním parku na severozápadním cípu ostrova Mljet! 72 procent plochy ostrova pokrývají lesy – borové, dubové i cedrové háje, díky kterým je Mljet nejzelenějším ostrovem Chorvatska.  V rezervaci ale můžete obdivovat i jezera, jeskyně a šelmičky promyky mungo, které se měly postarat o vyhubení místních jedovatých hadů. Hady tu dnes už skoro nenajdete, zato promyky se přemnožily.

Vybrat z chorvatských vod to nejzajímavější je téměř nemožné – na každé trase najdete spoustu krásných míst (o některých jsme už psali v článku Jachtou na Jadran? Objevte nejkrásnější pláže Chorvatska!). Proto pokud máte chuť poznat tuhle trochu utajenou tvář země, neváhejte nás kontaktovat! Rádi vám doporučíme místa, kde se vy i vaše společnost budete cítit skvěle.

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit na jachtu do Chorvatska? Napište nám!

Přečíst více článků