Turecko. Náš tip pro tuto sezonu!

Milujete dovolenou na moři a přemýšlíte, kam vyrazit během té letošní? Náš tip zní – do Turecka! Nádech Orientu, krásné zátoky, restaurace se skvělým jídlem, levné nákupy a pro někoho možná překvapivá pohostinnost a srdečnost místních lidí… Potřebujete další důvody? Tady jsou!

Tým Umbrella Yacht   |   16. 4. 2018

Turecko nabízí díky svému rozkročení mezi Evropou a Asií zajímavý mix východních a západních prvků – najdete tu památky z doby Říše římské, byzantské i osmanské. Kromě historických a kulturních pamětihodností tu na vás ale čekají i perfektní moře, kvalitní chráněná přístaviště a spousta zátok s krásnými plážemi lemovanými malými restauracemi a obchůdky. Navíc na jižním pobřeží Turecka vydrží krásné počasí o něco déle než třeba v Chorvatsku či Itálii, a tak tam v pohodě můžete vyrazit i v říjnu.

Vaše první volba bude znít – jihozápadní pobřeží země, takzvaná Egejská riviéra, nebo pobřeží jižní? Výhodou Egejské riviéry, na níž leží atraktivní města (a výchozí stanice jachtařů) Bodrum, Marmaris nebo Fethiye, je blízkost Řecka. Během jediné dovolené tak můžete navštívit i některé řecké ostrovy, třeba Kos nebo Rhodos. Centrem jižní trasy je pak Antalya.

alt_text_here

Turecko nabízí jachtařům spoustu klidných zátok

 

A pokud si chcete plavbu kolem pobřeží prodloužit ještě o pár dní na pevnině, nezapomeňte do svého itineráře připsat i výlety! Skály a kaňony Kappadokie, starověký Efez a Pamukkale, terasovitý svah pokrytý bílým travertinem s termálními jezírky, patří k tomu nejkrásnějšímu, co můžete v Turecku vidět.

 

Bodrum

Samotné město je turistickým centrem, ovšem jakmile ho opustíte, ocitnete se v úplně jiném světě. Okolní pobřeží je jen řídce osídlené, zátoky jsou poměrně izolované, lemované borovicovými lesy, mezi kterými se skrývají restaurace, v nichž si můžete dát výborná jídla z mořských plodů a jehněčího masa. Moře je tu krásně tyrkysové a všude kolem je spousta pozůstatků starověkých civilizací. Samozřejmostí jsou i rozlehlé písečné pláže, například v letoviscích Ortakent nebo Turgutreis nebo v zátokách zálivu Gökova (třeba v Çökertme nebo v Akbuk). A náš tajný tip? Zakotvěte v některém z maličkých přístavišť na Yedi Adalari (známých také jako Seven Islands), v nichž si budete připadat jako v jiném století!

alt_text_here

Tyrkysové moře a písečné pláže patří k největším lákadlům Bodrumu

 

Marmaris

Samotné Marmaris je letovisko plné turistických komplexů, barů, restaurací, nočních klubů a krásných písčitých pláží. Mnohem zajímavější místa ale potkáte, když se vydáte podél poloostrovů Bozburun a Datça. Z pláží vám doporučujeme například Icmeler či Kumlubük, krásné zátoky jsou třeba Serče Limani nebo Bozuk Bükü. A když vyrazíte z Marmaris do Fethiye, určitě si nenechte ujít slavnou modrou lagunu Ölüdeniz, u níž leží jedna z nejkrásnějších pláží Turecka!

alt_text_here

Lagunu Ölüdeniz odděluje od moře písečná šíje s vyhlášenou pláží

 

Antalya

Největší město Turecké riviéry je asi nejznámějším letoviskem země. Je to kosmopolitní místo plné historických památek, luxusních hotelů, špičkových restaurací a nočních klubů, které je obklopeno vysokými horami a průzračně modrým mořem. Je tu také letiště. Za návštěvu rozhodně stojí stará část Antalye (Kaleici), největším lákadlem města jsou ale rozhodně překrásné, dlouhatánské pláže! Ať už je to Konyaalti a Lara přímo v Antalyi nebo Incekum či vyhlášená Kleopatra v nedaleké Alanyi.

alt_text_here

Starému města Antalye se říká Kaleici, a rozhodně stojí za návštěvu

Foto: Shutterstock.com

 

Chcete s námi vyrazit do Turecka? Napište nám!

Přečíst více článků